Amazon
  • 19 oktober 2020
  • Door Dennis Koops
  • In Marketplaces

In het kort

In Nederland kennen we verschillende platformen die zich richten op de verkoop van producten. Denk hierbij aan namen als Bol.com, Wehkamp en Coolblue. Sinds maart van dit jaar is ook Amazon actief op de Nederlandse markt. De van origine Amerikaanse shop was al actief in landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Japan. Naast de extra mogelijkheden voor de consument, brengt deze ontwikkeling ook voor adverteerders nieuwe ontwikkelingen met zich mee. 

Amazon Advertising

Vanuit advertising perspectief zijn er binnen Amazon verschillende vormen van adverteren te definiëren. Dit kan zowel op het platform zelf als buiten de Amazon omgeving. Binnen de Amazon omgeving ligt de focus met name op het promoten van specifieke producten of merken. Hierdoor is het mogelijk om verkopen op het platform te stimuleren evenals merkbekendheid. Buiten de Amazon website kan dit bestaan uit display en video advertising. Voor deze laatste mogelijkheid is er de Amazon DSP.

Amazon DSP

De Amazon DSP is al langere tijd live in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het is de verwachting dat de Amazon DSP in het vierde kwartaal van dit jaar in Nederland beschikbaar zal komen. Vanaf Q4 2020 is het dan mogelijk om display en video inventory in te kopen middels de Amazon DSP. Op dat moment komt er voor Nederlandse adverteerders reguliere en unieke inventory beschikbaar op bijvoorbeeld de Amazon platformen als IMDB. Daarnaast zal het mogelijk worden om Amazon doelgroepen (o.b.v. first party data verzameld op het Amazon platform) te gebruiken bij de inzet van display en video campagnes. Dit maakt het mogelijk om targeting toe te passen op basis van producten die zijn bekeken of gekocht. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Amazon en de Amazon DSP? Dat kan! Wij hebben meerdere collega’s die gespecialiseerd en gecertificeerd zijn in het adverteren met Amazon. Voor zowel het adverteren op Amazon.nl als het adverteren met de DSP kunnen wij helpen. Neem contact op met Matthias of Dennis, zij vertellen je graag meer! 

Dennis Koops – 06 29 44 56 73

Matthias Vinke – 06 24 85 10 76