• 10 december 2021
  • Door Lars Majoor
  • In Programmatic

Om alle adverteerders meer ondersteuning te bieden bij de (online) groei van hun bedrijf of product, biedt Google een aantal functies aan binnen DV360. Deze DV360 functies omvatten tools waarin je o.a. het bereik van TV en Audio kan voorspellen, nieuwe frequency statistieken kan analyseren waarmee je kunt achterhalen waar het publiek zich bevindt en op de meest kosteneffectieve manier kunt bereiken, maar ook gratis onderzoeken in de vorm van een ‘Brand Lift Study’ waarbij je de impact van YouTube kunt meten. Hieronder staan twee handige tools uitgeschreven waar jij vandaag nog mee aan de slag kan!

#1 DV360 Planningstool

Voorspel jouw bereik met de planningstool van Display & Video 360

Met de ‘Forecasting-tool’ in Display & Video 360 kan je binnen een campagne een plan maken met het opgegeven budget en targeting om inzicht te krijgen in de doelen en key performance indicators (KPI’s) die je kunt halen bij het programmatic inkopen van Media. Dit komt omdat het voorspellen van jouw bereik  met campagnes niet langer een eenmalige taak is en het vandaag de dag voortdurend moeten gebeuren om de snel veranderende-gewoonte van het publiek bij te blijven. Google biedt daarom met de Planningstool de mogelijkheid om het bereik van de campagnes realtime in te schatten voor elk type kanaal, inclusief traditionele TV, Connected TV (CTV) en zelfs Audio. Hierdoor, zijn de bestaande mogelijkheden van de Planningstool verrijkt, waarmee je voorheen al een schatting kon maken van het bereik van jouw programmatic-deals voor Dislay en Video. 

“Zorg voor een optimale mix van TV en Digitale Media om het bereik te maximaliseren”

Planningtools die zowel traditionele als CTV-weergave omvatten, kunnen jou helpen om de verschuiving van lineaire TV naar streaming effectiever te navigeren. Met TV in de Google Ads Reach Planner kunnen adverteerders zoals PepsiCo, bijvoorbeeld hun doelen voor bereik en frequentie beter voorspellen en plannen door optimale budgetten toe te wijzen aan TV en YouTube. Door historische tv- en digitale advertentiegegevens te combineren in één ‘bereikcurve’, toont de tool het totale bereik van jouw hele plan op TV, YouTube, verschillende uitzendingen op CTV en de rest van jouw digitale campagnes. Zo, gebruikt Display & Video 360 gegevens van grote single-source panels in elk beschikbaar land of elke beschikbare regio om inzicht te krijgen in het tv-kijkerspubliek en hoe dit overlapt met het gebruik van digitale media.

Als jouw budgetten enigszins flexibel zijn, laat Google twee curven zien: de ene geeft het bereik weer dat je zou krijgen door het volledige budget aan TV uit te geven en de andere geeft het optimale bereik weer door jouw budget efficiënt te verdelen over TV en Digitale Media. Je kunt ook een vast tv-budget instellen en een enkele curve zien die het extra bereik laat zien dat je zou kunnen krijgen door digitale kanalen zoals YouTube en CTV-advertenties aan de mix toe te voegen.


*Voorbeeld: De Planningstool in DV360

#2 Brand Lift Study (YouTube)

Evalueer de impact van jouw YouTube Campagnes met een Brand Lift Study

Jouw merknaam vergroten of promotie genereren voor een nieuw product of dienst. Veel adverteerders maken gebruik van YouTube, aangezien reclame op televisie niet voor ieder bedrijf geschikt is en het daarnaast ook nog eens erg kostbaar kan zijn. Toch, blijft het lastig te te achterhalen of de video’s van jouw campagne ook daadwerkelijk impact hebben gemaakt op o.a. de merkbekendheid van jouw bedrijf of product. Precies, om deze reden biedt Google in DV360 de gratis Brand Lift Study tool aan. 

Hoe werkt een Brand Lift Study binnen Youtube? 

DV360 geeft je de mogelijkheid om voor YouTube en video line items een brand lift study uit te voeren; een gratis tool die de directe impact van jouw campagne meet. Met de inzet van een Brand Lift study krijgt jouw doelgroep tijdens de campagne een korte vragenlijst te zien bij het zien. De ene groep ziet in deze periode wél jouw YouTube ad, de andere niet. Met die vragenlijst worden o.a. metrics als brand awareness, ad recall, en purchase intent gemeten en de resultaten zijn binnen een aantal dagen beschikbaar. Dat betekent dat je met de kennis van de resultaten de campagne kunt optimaliseren.

Vragen die beantwoord kunnen worden door een Brand Lift study:

  • Herinneren mensen zich dat ze mijn advertentie hebben gezien?
  • Is mijn doelgroep meer bewust van mijn merk na het zien van mijn advertentie?
  • Heeft mijn advertentie mijn doelgroep aan het denken gezet over mijn merk?
  • Is mijn doelgroep positief beïnvloed door het zien van mijn advertentie?
  • Neigt mijn doelgroep naar conversie na het zien van mijn advertentie?

Kortom, de Brandt Lift Study tool van Google biedt een unieke kans om de impact van jouw videocampagnes te meten, die naast directe conversies ook echt zakelijke impact kunnen hebben. Via deze link kan je een tutorial vinden over de Brand Lift Study.

Hulp nodig bij het inzetten bij deze tools. Laat ons het dan gerust weten!